Turvallisesti tunturissa – 3 helppoa vinkkiä
Helly Hansen hike Käntätunturi

Turvallisesti tunturissa – 3 helppoa vinkkiä

Huomioi nämä turvallisuusvinkit liikkuessasi luonnossa.

Liikkuminen pohjoisen tuntureilla ja luonnossa kiehtoo yhä useampia. Tiedostamalla muutaman keskeisen opin vähennät ja vältät todennäköisyyttä joutua läheltä piti -tilanteisiin Lapin upeasta luonnosta nauttiessasi.

1 – Suunnittele, suunnittele, suunnittele

Ennen ulos suuntaamista, pysähdy hetkeksi ja laadi itsellesi kolme suunnitelmaa maastoon menoa varten.

Varsinainen suunnitelma siitä, mitä ulkona retkellä tehdään.

Varasuunnitelma, jos varsinaisen suunnitelman toteuttaminen ei ole mahdollista esimerkiksi kelin muuttuessa äkisti.

Hätäsuunnitelma, jos jotain odottamatonta tapahtuu.

Varaudu yllätyksiin ennakolta. Varmista, että mukana on riittävästi vaatetusta, nesteytystä ja ensiaputarvikkeita jokaista suunnitelmaa varten. Huomioi, että aina vahinko ei välttämättä satu omalle kohdalle, vaan voit joutua auttamaan myös jotain oman seurueesi ulkopuolista.

2 – Varmista tiedon ajantasaisuus

Ennen maastoon menemistä, tarkista ja varmista suunnitelmasi toteuttamisen mahdollisuus ja siihen keskeisesti vaikuttavat asiat.

Millaista säätä on luvassa? Onko luvassa tuulta, ukkosta tai sadetta? Mahdollisia äkillisiä muutoksia?

Millaiset olosuhteet suunnittelemallasi reitillä on? Onko esimerkiksi kansallispuistossa huoltotöitä tai muuta poikkeavaa, jotka estävät taukopaikkojen käytön reitillä?

Onko alueella lumivyöryvaara? Muuta vuodenajasta tai säästä johtuvaa erityistä huomioitavaa?

Onko käyttämäsi kartta ajan tasalla vai jo aikaa sitten vanhentunut?

Keskeinen huomioitava asia on myös ryhmän sisäinen viestintä ja, että kaikki ovat suunnitelmista yhtä informoituja – minne mennään, millainen retki on kyseessä, millaisia välineitä ja osaamista tarvitaan.

Retkeä ennen ja sen aikana on hyvä informoida muita suunnitelmista mahdollisen eksymisen varalta esimerkiksi autiotupien vieraskirjojen avulla.

3 – Harjoittele huolella ennakkoon

Harjoittele huolella ennakkoon omien harrastus- ja turvallisuusvälineiden käyttöä. Harjoittelun kautta saat osaamista ja siten toimintakykyä mahdollisiin eteen tuleviin tilanteisiin.

Pohdi esimerkiksi, mitä tarvitaan selviytymiseen suunnittelemallasi retkellä tai harrastamassasi luontoaktiviteetissa. Hanki tarvittavat varusteet. Kertaa niiden käyttöä säännöllisesti.

Opettele suunnistusta ja kartan sekä kompassin käyttöä. Lapissa on paljon alueita, joissa kännykän karttasovellukset eivät toimi puhelinverkon katveiden takia.

Tutustu ensiapuvarusteisiin hyvissä ajoissa ennakkoon. Opettele niiden oikea käyttö ja harjoittele sanoittamaan käyttöohjeita myös muille.

Lataa myös matkapuhelimeesi ennakkoon 112-sovellus. Tutustu sen käyttöön.

Tiedosta ja harjoittele yksilötaitojen lisäksi myös ryhmän toimintaa mahdollisuuksien mukaan. Tunnistakaa riskit ja osallisten riskinottokyky ja -halu. Määrittäkää turvallisen toiminnan rajat – milloin esimerkiksi retki tai toiminta keskeytetään?

Oula-Matti Peltonen Helly Hansen

Inspiraationa vinkkeihin toimi turvallisuuskouluttaja Oula-Matti Peltosen Outdoor Safety with Helly Hansen -luento.

Lisää artikkeleita